Çocuğumuz okuldan döndüğünde, tehlike ve risklerden bahsetmek yerine, daha çok kimden yardım istedin? Kime yardım ettin? Diye sormalıyız.
Doğada insanoğlu kadar hiçbir canlı yok ki, yaşama tutunmak için muhtaç olmasın. Yeni doğan bir insan en az altı yıl kadar birinin bakımına muhtaçken, bir ceylan ertesi günü başının çaresine bakabilir duruma gelmekte.
İnsanlık tarihimizi incelediğimizde, avlanma ile medeni tarihimiz değişti. Protein yedik, başparmağımızı kullanarak avlanabileceğimiz keskin araçları ürettik. Ürettikçe de beynimiz gelişti. Aslında medeniyet başparmaklardadır, onsuz hiçbir şey yapamayız. Diğer canlılar gibi sadece bir coğrafyada yaşamak yerine diğer iklimlere göre evler, giysiler, ayakkabılar ürettik, tüm dünyaya yayıldık. Yollar, apartmanlar, araçlar yaptık. Ama asıl unutulmaması gereken şey ise teknolojiyi kaybettiğimizde doğada en savunmasız olacak olan yine bizleriz. Mesela bir ormanda yalın ayak yürüyemeyiz, savunmasızız. Ama bir at öyle midir?! Her zaman birbirimize muhtacız.
Çocuklarımızı hep korumak isteriz. Aman bir eksiği olmasın, kimseye muhtaç olmasın diye etrafında pervane oluruz. İlerde bir zorluk ile karşılaştığında ise yardım istemenin ayıp, yetersizlik olduğunu öğrenmiş olacaktır. Yardım isteyen için de düşüneceği şeyler aynı şekilde ayıplama ve eksik görme olacaktır.
Bir araştırmada iki grup belirleniyor ve o anki ruh hallerini yazıyorlar. Daha sonra her iki gruba da aynı miktarda para veriliyor. Ama bir grup bu parayı sadece kendisine harcayacak diğer grup ise tek kuruşunu dahi kendisine harcamayacak. Araştırmanın sonucunda ise paranın hepsini başkasına harcayan grubun ruh hali daha olumlu yönde olduğu görülüyor. Yardım etmenin insanı mutlu ettiği bu araştırmayla kanıtlamış oluyor.
Eğer çocuklarımıza daha güvenli bir gelecek sağlamak istiyorsak sevgiyi, paylaşmayı, yardım etmeyi ve en önemlisi yardım istemesini öğretmeliyiz.
Çocuklarımız okuldan döndüğünde onları korumak yanılgısıyla, tehlike ve risklerden bahsetmek yerine! Çocuğum bugün kime yardım ettin? Çocuğum bugün kimden yardım istedin? Diye sormak daha doğru olacaktır.
Alpi GÜN
Psikolojik Danışman & Sınıf Öğretmeni