spot_img
Ana SayfaGenelBaşkan Savaş, FOX TV ‘İlker Karagöz ile Çalar Saat Haftasonu’ Programının Konuğu...

Başkan Savaş, FOX TV ‘İlker Karagöz ile Çalar Saat Haftasonu’ Programının Konuğu Oldu

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, FOX TV ekranlarında yayınlanan ‘İlker Karagöz ile Çalar Saat Haftasonu‘ programının 8 Şubat Cumartesi günü konuğu oldu.

Başkan Savaş, FOX TV ‘İlker Karagöz ile çalar Saat Haftasonu’ Programının Konuğu Oldu
Adana Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen CHP’li belediyeler toplantısına yönelik değerlendirmede bulunan Başkan Savaş, CHP’li belediye başkanları olarak bir buçuk iki ayda bir her birinin ev sahipliğinde toplanarak, Büyükşehirlerin problemleri ile ilgili ortak bir şekilde çözüm yolu aaradıklarını ifade etti. Son toplantılarında ele aldıkları konunun doğal afetler ve göç konusu olduğunu dile getiren Başkan Savaş, bunun için çalışmalar ve çalıştaylar düzenleyip kararlar alacaklarının altını çizdi.

Hatay’ın 500 Bin Civarında Suriyeli Misafiri Var
Başkan Savaş, ” 8 yıldır yanı başımızda devam eden Suriye savaşında Hatay olarak psikolojik, sosyolojik ve ekonomik anlamda çok büyük sıkıntılar çektik. En çok etkilenenler bizim dar gelirli vatandaşlarımız oldu. Şu anda Hatay’ın 500 bin civarında Suriyeli misafiri var. Tüm bu insanların barınması, atıklarının temizlenmesi ve trafikte işgal ettiği alanlar var. Özellikle kırsal kesimlerdeki esnaflarımızla birlikte esnaflık yapıyorlar. Hal böyle olunca bizim 14-15 ülkeye ihracatımız durma noktasına geldi ve Hatay içe dönük bir şehir oldu. Üç kişi ekmeğini 4 kişiyle paylaşıyor. Bu savaşın bitmesi ve bu sorunun muhattaplarının yükü birlikte omuzlaması gerekir. Göç ve göçün komplikasyonları sadece Türkiye’nin veya göç alan illerin sorunu değil, bu küresel bir sorun. Göçün birçok sebebi var. Birincisi iklim boyutu, ikincisi ekonomik uçurum, üçüncüsü ise Afrika, Ortadoğu ve Orta Asya’daki gelişmemiş siyasi rejimler ve siyasi iktidarsızlık. Ekonomi daraldıkça insanlar refah için şehre göç ediyor. Avrupa Birliği Fon’larından gücümüz yettiğindeyararlanıyoruz ama bu fonlar ihtiyacın çok küçük bir kısmını karşılıyor asıl yük yerel yönetimlerin üstünde”

Hatay Bugünü Kadar Suriyeli İnsanların İhtiyaçlarını Kendi Olanaklarıyla Karşıladı
“Hatay’ın nüfusu 1 Milyon 620 bin civarında. 1 milyon civarında yeni bir göç dalgası geleceği söyleniyor. Biz bu gelişmeleri anlık olarak takip ediyoruz. AFAD, valilik ve biz elimizden geldiğince yardımlaşmaya çalışıyoruz. Hatay’daki yerel yönetimler bugüne kadar Suriyeli insanların ihtiyaçlarını kendi olanakları doğrultusunda karşıladı. Merkezi hükümetin valilik ve AFAD aracılığı ile yapmış olduğu yardımlar da var. Fakat, gelişmiş toplumların çöp atık seviyesi farklıdır az gelişmiş farklıdır. Bir evde 3-4 aile otuuyor,bir adam 3-4 eş alıyor. Bütün bu insanların çocukları çok fazla oluyor, eğitim kurumları yetmiyor,arttırmak gerekiyor. Trafik içinden çıkılmaz hale geliyor ve karşılayamıyoruz, istiap haddini aşmış durumdayız. Bu konuda Sayın Cumhurbaşkanı ile aynı görüşteyiz. Gelen misafirlerin sınırdaoluşturulacak güvenli bölgelere yerleştirilmesi; barınma, eğitim ve tüm harcamalarının orada karşılanması gerekiyor”

Borcumuz Bulunmuyor
Başkan Savaş, borçlu bir belediye olmadığının da altını çizerek Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin 30 büyükşehir içerisinde kendi kendine yetebilen 5-6 belediyeden bir tanesi olduğunu belirtti.

Başkan Savaş, ” Erzurum’da yaşanan depremin ilk akşamından itibaren her türlü imkanımızı seferber ettik. Suriye sınırında olduğumuz için valiliğimiz alet ve kurtarıcı arkadaşlarımızın gitmesini istemedi. Daha çok giyecek ihtiyaçlarını karşıladık. Hem göç konusunda hem de doğal afetler konusunda hazırlıklı olmamız gerekiyor. Hem ülke çapında bir master planımızın olması hem de bölgesel olarak kendi master planlarımızın yapılması gerekiyor. Çünkü ne göç ne de doğal afetler duracak. Biz doğal afetlke yaşamayı öğreneceğiz ve öğrenirken de aklın ve mantıın emrettiği şekilde davranacağız. Göç meselesi global bir durum. Dünya olarak zor günler yaşamaya gidiyoruz. Gelişmekte olan tüm ülkelerin, yerel yöneticilerin ve devletleri yöneten insiyatif sahibi siyasilerin elini taşın alına koyması gerekiyor” dedi.

DİĞER HABERLER